Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Povijest Gimnazije Karlovac: Od početaka do Kraljevske velike realne gimnazije

Nikola Tesla, jedan od najvećih svjetskih inovatora, proveo je tri godine svog srednjoškolskog obrazovanja u Karlovcu, pohađajući Veliku realnu gimnaziju. Ovaj važan period u Teslinom životu ostavio je snažan utjecaj na njegovu intelektualnu formaciju i postao temelj njegove buduće briljantne karijere. Kroz svoj boravak u Karlovcu, Tesla je stekao ključna znanja i vještine koje su kasnije oblikovale njegove revolucionarne ideje u području elektrotehnike i fizike. Danas, posjetitelji Nikola Tesla Experience centra Karlovac imaju priliku istražiti Teslinu vezu s Karlovcem i otkriti njegov nevjerojatan put od mladog genija do svjetske ikone znanosti i tehnologije. Kako biste bolje razumjeli vezu između Karlovca i Tesle donosimo vam kratku povijest Gimnazije Karlovac.

 

 

Kako je bilo na početku…

 

Gimnazija Karlovac ima bogatu povijest koja seže u 1766. godinu. Pod poticajem vladarice Marije Terezije, najugledniji učitelji, pijaristi, stigli su u Karlovac, osnivajući dva razreda s latinskim jezikom kao glavnim predmetom. Gimnazija je svoj rad započela na današnjem Trgu bana Josipa Jelačića. Godine 1782., gimnaziju preuzimaju franjevci, a 1819. u selu Rakovac izvan karlovačkih zidina utemeljena je Uzorna normalna škola, koja je kasnije prerasla u veliku realnu školu s naglaskom na prirodno-znanstvene sadržaje. Rakovačka realka dobila je novu školsku zgradu 1863. godine, koja danas čini prednji dio današnje gimnazijske zgrade.

 

 

Godine 1882., spajanjem Kraljevske gimnazije karlovačke i Velike realke u Rakovcu, nastaje Kraljevska velika realna gimnazija, jedinstvena škola po svome ustrojstvu u Austro-Ugarskoj Monarhiji. Učenici su u to vrijeme stjecali znanja iz različitih predmeta poput računstva, geografije, povijesti, fizike, i mnogih drugih.

 

 

Kroz povijest, Gimnazija Karlovac je doživjela brojne promjene, uključujući i spajanje s drugim školama te prilagodbu programima i smjerovima. Danas je Gimnazija Karlovac i dalje prepoznatljiva po visokoj kvaliteti obrazovanja i tradiciji koja traje već više od 150 godina.

 

 

 

Scroll to Top
Skip to content