Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mural Martinu Sekuliću: Spomen na Teslinog inspirativnog profesora

Mural posvećen Teslinom profesoru Martinu Sekuliću (1833.-1905.) osvanuo je na zgradi u ulici Izidora Kršnjavog. Autor je Leonard Lesić, inicijativu je pokrenula Udruge Nikola Tesla, a povod je 150. godišnjica Tesline mature u Karlovcu.

 

 

 

 

Upravo zahvaljujući Sekulićevu načinu predavanja i genijalnim eksperimentima mladi je Nikola otkrio je svoju ljubav prema znanosti, točnije elektrotehnici. Podsjetimo, Tesla je Kraljevsku veliku realku u Rakovcu pohađao od 1870. do 1873. godine. Sekulić je bio genijalan znanstvenik, također podrijetlom iz Like, koji je svoje radove objavljivao u najuglednijim znanstvenim časopisima te je bio član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (JAZU).

 

 

 

 

Inače, mural s likom Martina Sekulića visok 14 i širok devet metara nalazi se nasuprot muralu s likom mladoga Tesle istoga autora. Lesić je htio da se konceptualno povežu ta dva rada. Kako je Sekulić proučavao duge tako se i ovaj prirodni fenomen nalazi na muralu, a njegovu posvećenost fizici i matematici Lesić je prikazao bojama i oblicima.

 

 

Inače, Udruga Nikola Tesla u suradnji s Nikola Tesla Experience centrom te Gimnazijom Karlovac će na 167. godišnjicu Teslina rođenja organizirati predavanje “Roboti i djeca”, a na 150. obljetnicu Tesline mature 24. srpnja dva predavanja – o razlici mature 1873. i 2023. na karlovačkoj Gimnaziji te o Teslinom školovanju i Sekuliću. Sva predavanja počinju u 19 sati u multimedijalnoj dvorani Nikola Tesla Experience centra Karlovac.

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top
Skip to content