Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

SAZNAJ VIŠE – brojne aktivnosti povodom 150. godišnjice Tesline mature u Karlovcu i 167. godišnjice Teslina rođenja

Uzbudljivo je vrijeme u našem centru jer obilježavamo 150. godišnjicu Tesline mature na Velikoj kraljevskoj realki u Karlovcu. Ovaj jubilej obilježit ćemo nizom zanimljivih aktivnosti.

 

TESLINA RIZNICA (14. LIPNJA – 24. SRPNJA 2023.)

 

Radi se o izložbi autentičnih dokumenata i učila iz vremena školovanja Nikole Tesle na Kraljevskoj velikoj realki u Rakovcu. Posjetitelji Nikola Tesla Experience centra tako do 24. srpnja 2023., kada ujedno obilježavamo 150. godišnjicu Tesline mature u Karlovcu, mogu vidjeti zanimljive spise, poput zapisnika s profesorske sjednice gdje se Tesla spominje među ukorenim učenicima zbog slabe ocjene iz matematike. Osim toga, izložen je i dio zbirke učila fizikalnog kabineta iz 19. i 20. stoljeća koja su proglašena zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Izložba je nastala u suradnji s Državnim arhivom u Karlovcu, Gimnazijom Karlovac i Muzejima grada Karlovca. Otvorenje je 14. lipnja u 14 sati.

Može se pogledati u Nikola Tesla Experience centru, Rakovac 6, uz kupnju ulaznice, u periodu od ponedjeljka do petka od 9 do 19 sati te nedjeljom i blagdanom od 10 do 18 sati.

 

Elektrostatički stroj

 

SRETAN ROĐENDAN TESLA! (08. srpnja – 10. srpnja)

 

167. godišnjicu rođenja Nikole Tesle, najpoznatnijeg karlovačkog učenika, u Nikola Tesla Experience centru obilježit ćemo raznim aktivnostima za najmlađe, ali i one malo starije i to puna tri dana.

08. srpnja (9:00 – 19:00 sati) i 09. srpnja (10:00 – 18:00 sati)

 

RADIONICE I IGRE ZA NAJMLAĐE u suradnji s Hrvatskim radioamaterskim savezom.

ARG RADIONICA – „Lov na blago“ na lokaciji između atletske staze i Foginovog kupališta. Sudionici će dobiti slušalice i prijemnike kako bi pronašli odašiljače u određenom vremenu. Za najbrže su osigurane nagrade.

„LOVIMO SATELITE“ – radionica će biti na terasi NTEC-a

Posjetitelji će moći uspostaviti kontak sa satelitom u čemu će im pomoći radioamateri.

“PUT OKO SVIJETA RADIOVEZOM”

Druga radiostanica će biti na trgu ispred Centra gdje će biti demonstracija radioveza s radioamaterima iz cijelog svijeta koristeći prigodnu pozivnu oznaku dodijeljenu specijalno za ovu prigodu 9A150TESLA. Najhrabriji se mogu i sami okušati.

RADIONICA „TESLIN TRAFO“ – u dvorani Centra

Posjetitelji će moći saznati više o tome kako funcionira Teslina zavojnica, kako ju napraviti i čemu služi.

 

GLAZBENO-SCENSKA PREDSTAVA „TESLA“ (9. srpnja 2023. u 20:30 sati)

 

Na trgu ispred Centra slovenski multiinstrumentalist i skladatelj Janez Dovč premijerno će u Karlovcu izvesti glazbeno-scensku predstavu „TESLA“. Predstava prolazi kroz devet poglavlja Teslinog života, koja uz pomoć glazbe, svjetla, eksperimenata, biografskih isječaka i citata prikazuju svijet Tesle, njegove izume i njegovu želju da unaprijedi svijet. Kroz predstavu, Tesla je predstavljen i kao svestrani umjetnik, svojevrsni moderni Leonardo Da Vinci. Svako poglavlje izvedbe obilježeno je drugim instrumentom, među kojima se mogu naći egzotični i futuristički instrumenti poput Tesline zavojnice, laserske harfe, teremina, instrumenata domaće izrade, svakodnevnih predmeta i slično. Predstava je suvremeno djelo konceptualne umjetnosti te je fuzijski prikaz međusobne komplementarnosti kulture, umjetnosti i znanosti.

 

Janez Dovč – predstava TESLA

 

ROBOTI I DJECA (10. srpnja 19:00 sati)

 

Na 167. obljetnicu Teslina rođenja Suzana Šnajdar iz Udruge Nikola Tesla Karlovac, ujedno tajnica Zajednice tehničke kulture Karlovac, održat će predavanje u dvorani Centra pod nazivom „Roboti i djeca“. Predavanje je nastalo u suradnji s Udrugom Nikola Tesla Karlovac i počinje u 19 sati.

 

 

150. GODIŠNJICA TESLINE MATURE (24. srpnja)

 

18:00 sati predavanje Darko Žubrinić – „Školovanje Nikole Tesle u Rakovcu i njegov učitelj Martin Sekulić

19:00 sati predavanje Natalija Jadrić – „Usporedba mature 1873. i mature 2023.“

Predavanja su organizirana u suradnji Udruge Nikola Tesla Karlovac i Gimnazije Karlovac te će biti održana u multimedijalnoj dvorani Nikola Tesla Experience centra.

Scroll to Top
Skip to content