Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Više od stotinu programa na ovogodišnjem Zvjezdanom ljetu – prvi put uključuje se i Nikola Tesla Experience centar Karlovac

Je li ikad itko stao u Karlovcu? Ako nisi onda imaš više od stotinu povoda zašto trebaš doći u grad na četiri rijeke i to baš u periodu od 23. lipnja do 13. srpnja 2023.

Ta tri tjedna objedinjena su u jednu manifestaciju “Zvjezdano ljeto” kojim Karlovac obilježava godišnjicu svoga osnutka. Ove godine Karlovac slavi 444. rođendan i sve započinje, kao i dosad, paljenjem Ivanjskih krijesova na obalama Kupe 23. lipnja, a završava tradicionalnim rođendanskim balom te koncertom Jelene Rozge.

U tri tjedna karlovačke ulice, trgovi i sportski tereni postat će mjesta susreta na kojima će se održati raznovrsni festivali i brojni pojedinačni programi, koncerti, izložbe, sportska natjecanja i zabavno-edukativne radionice za najmlađe. Svi programi besplatni su za posjetitelje. Organizator Zvjezdanog ljeta je Grad Karlovac. Više o programu možete saznati OVDJE.

Glazbeno-scenska predstava “TESLA” Janeza Dovča

Na trgu ispred Nikola Tesla Experience centra Karlovac, Rakovac 6, slovenski multiinstrumentalist i skladatelj Janez Dovč premijerno će u Karlovcu izvesti glazbeno-scensku predstavu „TESLA“. Početak je u 22 sata u nedjelju, 09. srpnja 2023.

Ako želite pronaći tajnu svemira, razmislite o energiji, frekvencijama i vibracijama.

Središnja figura glazbeno-scenske predstave Tesla je izumitelj Nikola Tesla, za kojeg mnogi tvrde da je “čovjek koji je izumio 20. stoljeće”. Predstava prolazi kroz devet poglavlja Teslinog života, koja uz pomoć glazbe, svjetla, eksperimenata, biografskih isječaka i citata prikazuju svijet Tesle, njegove izume i njegovu želju da unaprijedi svijet. Kroz predstavu, Tesla je predstavljen i kao svestrani umjetnik, svojevrsni moderni Leonardo Da Vinci.

Svako poglavlje izvedbe obilježeno je drugim instrumentom, među kojima se mogu naći egzotični i futuristički instrumenti poput Tesline zavojnice, laserske harfe, teremina, Edisonove žarulje, mehanički sekvencer pokretan elektromotorom instrumenata domaće izrade, svakodnevnih predmeta i slično. Predstava je suvremeno djelo konceptualne umjetnosti te je fuzijski prikaz međusobne komplementarnosti kulture, umjetnosti i znanosti.

Predstava spaja Janezove omiljene svjetove: fiziku i glazbu. Djeluje snažno i uvjerljivo, a zbog čistoće likovnog izričaja primjeren je svim generacijama, od najmlađih do najstarijih. Suorganizator predstave je Udruga Nikola Tesla Network.

Autor koncepta, glazbe i izvedbe: Janez Dovč

Dizajn svjetla: Samir Botonjić

Ton majstor: Oskar Cafnik

Scroll to Top
Skip to content