Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sretan ti rođendan, Tesla!

Brojne aktivnosti od 8. do 10. srpnja u Nikola Tesla Experience centru Karlovac

Dođi na proslavu Teslina rođendana u naš Centar, Rakovac 6. Rođendansko slavlje će trajati tri dana – od 8. do 10. srpnja 2023. Za vas smo pripremili brojne aktivnosti – radionice, predavanja, glazbeno-scensku predstavu.

U subotu, 8. srpnja, otvoreni smo od 9 do 19 sati dok u nedjelju radimo od 10 do 18 sati te se ulaz oba dana naplaćuje. Na Teslin rođendan, 10. srpnja, možete nas posjetiti potpuno besplatno. Kako biste imali potpuni doživljaj otvoreni smo samo za individualne posjetitelje te grupe nećemo primati. U slučaju gužve, bit će organizirane ture svakih pola sata.

Organizator proslave je Nikola Tesla Experience centar Karlovac dok su partneri Hrvatski radioamaterski savez, Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije i Udruga Nikola Tesla Network.

SUBOTA – 8. SRPNJA

ARG RADIONICA “LOV NA BLAGO”

Radionica amaterske radiogoniometrije bit će na lokaciji između atletske staze i Foginovog kupališta. Sudionici će dobiti slušalice i prijemnike kako pronašli odašiljače u određenom vremenu. Za najbrže su osigurane nagrade.

“LOVIMO SATELITE”

Radionica će biti na terasi Nikola Tesla Experience centra. Posjetitelji će moći uspostaviti kontakt sa satelitom u čemu će im pomoći radioamateri.

“PUT OKO SVIJETA RADIOVEZOM”

Radionica će biti na trgu ispred Centra gdje će biti demonstracija radioveze s radioamaterima iz cijelog svijeta koristeći prigodnu pozivnu oznaku dodijeljenu ekskluzivno za ovu prigodu 9A150TESLA. Najhrabriji se mogu i sami okušati.

Za potrebe ovog dvodnevnog događaja izdana je 9A150TESLA QSL kartica. QSL kartica je jedina opipljiva potvrda održane radioveze, ima veliku važnost u radioamaterskom svijetu.

“TESLIN TRAFO I KUGLA”

Radionica će biti u multimedijskoj dvorani Centra i posjetitelji će moći saznati više o tome kako funkcionira Teslina zavojnica, kako ju napraviti i čemu služi.

U Nikola Tesla Experience centru do 24. srpnja 2023. postavljena je izložba originalnih dokumenata i učila iz fizike iz doba školovanja Tesle u Karlovcu. U 10:15 sati je vođena tura izložbom. Profesorica fizike na Gimnaziji Karlovac Tanja Mihaljević pojasnit će posjetiteljima što sve mogu vidjeti, zašto su učila važna, zanimljivosti iz povijesti zbirke učila.

Ulaz se plaća po cjeniku koji je dostupan OVDJE. RADIONICE KREĆU OD 10:00 SATI I TRAJU DO KRAJA RADNOG VREMENA. SVE RADIONICE IZVAN CENTRA SU BESPLATNE.

NEDJELJA, 9. SRPNJA

I u nedjelju imamo radionice – ARG radionicu, Lovimo satelite, Put oko svijeta radiovezom i Teslin trafo. Također, u 10:15 sati moći ćete saznati više o izložbi Teslina riznica od profesorice fizike Tanje Mihaljević. Ulaz se naplaćuje.

ŠETNJA KARLOVCEM S NIKOLOM TESLOM

U 10:00 sati ispred Paviljona Katzler starta šetnja Karlovcem s kostimiranim Nikolom Teslom (turistički vodič Boris Šušnjar) koja završa u Nikola Tesla Experience centru na Rakovcu 6. Detalji šetnje su OVDJE.

RADIONICA “TAJNE ELEKTRICITETA S TESLOM” – 12:00 SATI

U multimedijalnoj dvorani Centra počinje radionica Tajne elektriciteta s Teslom koju će voditi Boris Šušnjar.

RADIONICA ANIMIRANA PRIČA – 16:00 SATI

Besplatna radionica za djecu od 6 do 10 godina gdje će po grupama trebati osmisliti kratku priču na temu Nikole Tesle. Potom će programiranjem u digitalnom alatu osmišljenu priču pretvoriti u animaciju. Radionica će biti u brainstorm dvorani Centra. Ova radionica financirana je sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.

REZANJE ROĐENDANSKE TORTE – 17:00 SATI
GLAZBENO SCENSKA PREDSTAVA “TESLA” – 22:00 SATI

Na trgu ispred Nikola Tesla Experience centra Karlovac, Rakovac 6, slovenski multiinstrumentalist i skladatelj Janez Dovč premijerno će u Karlovcu izvesti glazbeno-scensku predstavu „TESLA“. Početak je u 22 sata u nedjelju, 09. srpnja 2023.

Središnja figura glazbeno-scenske predstave Tesla je izumitelj Nikola Tesla, za kojeg mnogi tvrde da je “čovjek koji je izumio 20. stoljeće”. Predstava prolazi kroz devet poglavlja Teslinog života, koja uz pomoć glazbe, svjetla, eksperimenata, biografskih isječaka i citata prikazuju svijet Tesle, njegove izume i njegovu želju da unaprijedi svijet. Kroz predstavu, Tesla je predstavljen i kao svestrani umjetnik, svojevrsni moderni Leonardo Da Vinci. Svako poglavlje izvedbe obilježeno je drugim instrumentom, među kojima se mogu naći egzotični i futuristički instrumenti poput Tesline zavojnice, laserske harfe, teremina, Edisonove žarulje, mehanički sekvencer pokretan elektromotorom instrumenata domaće izrade, svakodnevnih predmeta i slično. Predstava je suvremeno djelo konceptualne umjetnosti te je fuzijski prikaz međusobne komplementarnosti kulture, umjetnosti i znanosti. Predstava spaja Janezove omiljene svjetove: fiziku i glazbu. Djeluje snažno i uvjerljivo, a zbog čistoće likovnog izričaja primjeren je svim generacijama, od najmlađih do najstarijih. Suorganizator predstave je Udruga Nikola Tesla Network.

Ova predstava je besplatna za sve posjetitelje u sklopu manifestacije Zvjezdano ljeto. Dio sredstava za realizaciju ovog događaja osigurano je sredstvima Grada Karlovca.

PONEDJELJAK, 10. SRPNJA – SRETAN ROĐENDAN, TESLA!

Na Teslin rođendan, 10. srpnja, možete nas posjetiti potpuno besplatno. Kako biste imali potpuni doživljaj otvoreni smo samo za individualne posjetitelje te grupe nećemo primati. U slučaju gužve, bit će organizirane ture svakih pola sata.

Radno vrijeme je od 9:00 do 19:00 sati.

PREDAVANJE “ROBOTI I DJECA” – 19:00 SATI

U suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Karlovačke županije, tajnica Zajednice Suzana Šnajdar, održat će predavanje u dvorani Centra pod nazivom “Roboti i djeca”. Početak je u 19 sati.

Vidimo se u Nikola Tesla Experience centru Karlovac na proslavi Teslinog rođendana!

Scroll to Top
Skip to content