Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Žena koja inspirira – Georgina Đuka Tesla

Majka Nikole Tesle – Georgina Đuka Tesla – slovila je za snažnu i skromnu ženu koja je svoju inovativnost prenijela na sina. Rođena je u selu Tomingaj (pored Gračaca) 1822. u obitelji srpskog pravoslavnog svećenika Nikole Mandića. Potjecala je iz jedne od najstarijih obitelji u kraju, iz loze izumitelja. Njezini otac i djed izumili su brojna pomagala za kućanstvo, zemljoradnju… Georgina je bila najstarija od svojih sedmero braće i sestara te je morala preuzeti brigu o njima zbog prerane smrti majke. Tako jedina od djece nije pohađala školu. Unatoč tome, Teslina je majka bila uistinu sposobna žena rijetke vještine, hrabrosti i duševne snage koja se probijala kroz životne oluje i prebrodila brojna teška iskušenja.

SNAŽNA, VRIJEDNA I SKROMNA ŽENA

Neumorno je radila od zore do kasno u noć. Bila je u stanju pronalaziti razne sprave u domaćinstvu i bila je čuvena u okolini zbog svojih radova. Izumila je i izradila različita oruđa i naprave, a nitima koje je sama isprela tkala je prekrasne uzorke. Čak i kad je prošla šezdesetu, prsti su joj još bili dovoljno spretni da zavežu tri čvora na trepavici. Sama je sijala sjemenje, uzgajala biljke i odvajala vlakna, a velik dio odjeće i kućnog namještaja bili su njezinih ruku djelo. Poznato je da je usavršavala tkalačke stolove (razboje) i od onog što je na njima satkala, oblačila je cijelu porodicu. Osim toga, imala je i maštu da tu odjeću okiti raznim ukrasima. Kad se pogledaju fotografije njezinih kćeri Milke, Angeline i Marice, one odaju sliku ukusno obučenih građanki svog vremena i pretpostavlja se da im je majka dala taj izgled.

Tesline sestre – Milka angelina i marica tesla

TESLA JE OD MAJKE NASLIJEDIO INOVATIVNOST

Iako nije znala čitati, Georgina je bila veoma mudra i zanimala se za poeziju. Od nje je Nikola Tesla imao što naslijediti, a prije svega njezino izvanredno pamćenje. Također, bila je veoma domišljata, odlična psihologinja i spontana pedagoginja. Kad je mladog Teslu zahvatila strast kockanja, rekla mu je: „Idi, Nikola, zabavljaj se!“ Što prije izgubiš sve što imamo, to bolje! Znam da će te to, tek, tad, proći!“ Tesla je poslije tih majčinih riječi čvrsto odlučio osloboditi se opsesivne strasti, a poslije toga je do kraja života vježbao i jačao snagu volje. Istom voljom odrekao se uživanja modernog života: zabava, žena i unovčavanja patenata koje su drugi skupo naplaćivali i lagodno živjeli.

Tesla je svoju majku nazivao prvorazrednim izumiteljem i vjerovao je da bi postigla mnogo više te razvila svoj dar u većoj mjeri da nije bila toliko udaljena od suvremenog života i brojnih mogućnosti koje on nudi. O svojoj majci uvijek je govorio s naročitim ushićenjem i stalno naglašavao da je, jednako kao i on, imala pronalazački dar za koji je smatrao da ga je naslijedio od nje.

Za vrijeme predavanja u Parizu, Tesla je saznao da mu je majka teško bolesna zbog čega je prekinuo zakazana predavanja i odmah pošao u Gospić. Imao je sreću zateći majku na životu i oprostiti se od nje. Ona je umrla 4. travnja 1892. godine u 71. godini.

Tekst izvor: likaclub.eu

Scroll to Top
Skip to content