Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Trodnevna proslava Teslina rođendana privukla više od 1000 posjetitelja

Bogat program radionica, demonstracija i predavanja za Teslin 167. rođendan

Tijekom trodnevne proslave 167. rođendana Nikole Tesle, Nikola Tesla Experience centar Karlovac privukao je više od 1000 posjetitelja. Program je obuhvatio razne radionice, demonstracije i predavanja u suradnji s partnerima kao što su Hrvatski radioamaterski savez, Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije, Udruga Nikola Tesla Karlovac i Udruga Nikola Tesla Network. Posebno istaknut događaj bio je dan otvorenih vrata, kada su posjetitelji imali priliku besplatno obići Centar.

Radioamateri i fascinantna svijet Tesline tehnologije

U suradnji s radioamaterima, posjetitelji su sudjelovali u ARG radionici, koja je uključivala pronalaženje skrivene radiostanice uz pomoć prijemnika i slušalica. Demonstrirano je i uspostavljanje kontakta s drugim radioamaterima diljem svijeta koristeći posebnu pozivnu oznaku 9A150TESLA, koja je bila stvorena za Teslin rođendan u Karlovcu – 150. godišnjicu Tesline mature na karlovačkoj Realki.

Putovanje kroz Teslin svijet uz originalne dokumente

U dvorani Centra, radioamateri su demonstrirali rad Tesline zavojnice i kugle. Profesorica fizike Tanja Mihaljević iz karlovačke Gimnazije vodila je posjetitelje kroz postav zbirke učila fizike, koji su izloženi u Centru zajedno s originalnim dokumentima iz Državnog arhiva. Izložba će biti otvorena do 24. srpnja 2023. godine, u sklopu obilježavanja 150. godišnjice Tesline mature.

Kostimirana šetnja s Nikolom Teslom i glazbeno-scenska predstava

Uz to, organizirana je i šetnja s kostimiranim Nikolom Teslom, koju je vodio turistički vodič Boris Šušnjar, od Paviljona Katzler do Centra, gdje je održana radionica “Tajne elektriciteta s Teslom”. Najmlađi su u chill-out zoni imali priliku stvarati animirane priče na levitirajućim tabletima. Večer prije Teslinog rođendana, slovenski multiinstrumentalist Janez Dovč održao je glazbeno-scensku predstavu “TESLA” ispred Centra, koristeći različite glazbene instrumente i svjetlosne efekte. Na predstavi je bio i 13-godišnji doktorant kvantne fizike Laurent Simons iz Belgije, koji je poznat kao “novi Einstein” i veliki obožavatelj Tesle.

Završetak s radionicom ‘Roboti i djeca’

Proslava Teslinog rođendana završila je radionicom “Roboti i djeca”, koju je vodila Suzana Šnajdar, tajnica Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije i tajnica Udruge Nikola Tesla Karlovac.

Više pogledajte u galeriji:

Scroll to Top
Skip to content