Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Literarni natječaj “Iz Tesline bilježnice – prošlost u sadašnjosti”

Gimnazija Karlovac i Nikola Tesla Experience Center Karlovac raspisuju Literarni natječaj „Iz Tesline bilježnice – prošlost u sadašnjosti“ namijenjen učenicima srednjih škola Karlovačke županije.

U godini obilježavanja 150. obljetnice mature Nikole Tesle Gimnazija Karlovac i Nikola Tesla Experience Center Karlovac prisjećaju se njegovih školskih dana i organiziraju literarni natječaj s temama koje je mladi Tesla u Carskoj i kraljevskoj velikoj realki u Rakovcu (današnjoj Gimnaziji Karlovac) pisao davne 1872. i 1873. u svome šestom i sedmom razredu. Odabrane teme1 svjedoče o aktualnosti promišljanja o egzistenciji, međuljudskim odnosima ili svakidašnjem životu.

Pozivamo nastavnike hrvatskoga jezika, knjižničare i ravnatelje da obavijeste i motiviraju svoje učenike za prijavu na natječaj i tako podrže ovaj projekt suradnje Nikola Tesla Experience Centra sa srednjim školama Karlovačke županije.

Natječaj otvoren od 17. studenog do 20. prosinca 2023. objavljuje se za literarni rad (kratka priča ili esej) na sljedeće teme po izboru :

Dobro je znati više jezika.

Korist tiskanja knjiga.

Svečani govor.

Kako valja tumačiti izreku: Svĕt ostaje na mladjih?

Korist gimnastike.

Prijateljstvo je neprocĕnjivo blago.

O važnosti Kupe, Korane i Mrĕžnice.

Zdrav um u zdravu tĕlu – dvĕ glavne poluge našemu napredku.

Znanjem se moći prekrasno okoristiti.

Zèrno do zèrna pogača, kamen do kamena palača.

Napomena: Iako su teme navedene u izvornom obliku (jezik 70-ih godina 19. st.), za potrebe Natječaja mogu se koristiti prevedene na suvremeni hrvatski standardni jezik. Objava rezultata bit će 3. siječnja 2024. na mrežnim stranicama Nikola Tesla Experience Centra i Gimnazije Karlovac. Svečana dodjela zahvalnica i priznanja te nagrada za prva tri mjesta održat će se u prostoru Nikola Tesla Experience Centra 8. siječnja 2024. povodom obilježavanja obljetnice smrti Nikole Tesle.

1 Izvori:

Sedmo godišnje izvješće Carske i kraljevske velike realke u Rakovcu u hrvatsko-slavonskoj Vojnoj krajini za školsku godinu 1871/2. Zagreb. 1872.

Osmo godišnje izvješće Carske i kraljevske velike realke u Rakovcu u hrvatsko-slavonskoj Vojnoj krajini za školsku godinu 1872/3 i 1873/4. Zagreb. 1874.

Uvjeti natječaja:

 • Natjecati se mogu svi učenici srednjih škola Karlovačke županije.
 • Književni oblik: kratka priča ili esej duljine do šest kartica teksta (jedna kartica – 1500 znakova s prazninama), font Times New Roman ili Calibri (12).
 • Jezik: hrvatski standardni jezik
 • Radovi se šalju isključivo u digitalnom obliku (tekstualni dokument, npr. Word) na adresu e-pošte: knjiznica@gimnazija-karlovac.hr (s naznakom Za natječaj) sa službene adrese škole koju pohađa natjecatelj/natjecateljica
  • rad se imenuje na sljedeći način: šifra po izboru_naslov rada (npr. 12345_Prijateljstvo).
  • u zasebnom tekstualnom dokumentu potrebno je poslati rješenje šifre koje sadrži sljedeće podatke:
   • šifru
   • ime i prezime natjecatelja/natjecateljice, razred i školu, adresu e-pošte
   • ime i prezime mentora/mentorice, adresu e-pošte.
 • Pristigli literarni radovi dostavit će se članovima stručnog ocjenjivačkog povjerenstva bez navedenih podataka o autoru, mentoru i školi, čime će biti zajamčena objektivnost prosudbe.

Napomena: Osobni podatci sudionika Natječaja koristit će se isključivo u svrhu Natječaja.

Kontakt:

Sve upite o Natječaju možete slati na adresu e-pošte: knjiznica@gimnazija-karlovac.hr

Scroll to Top
Skip to content