Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pročitajte nagrađene radove na natječaju “Iz Tesline bilježnice”

Dodjelom nagrada najboljima na literaranom natječaju „Iz Tesline bilježnice – prošlost u sadašnjosti“ obilježena je 81. godišnjica smrti genija elektriciteta Nikole Tesle (7. siječnja 1943.). Radi se o natječaju koji su zajednički pokrenuli Gimnazija Karlovac i Nikola Tesla Experience Center Karlovac.

Najbolji rad napisala je Ana Marija Jurišić, učenica 1. b razreda Gimnazije Karlovac na temu „Znanjem se moći prekrasno okoristiti“. Istu temu odabrao je i drugoplasirani Adrian Kladar, učenik 4. b razreda Obrtničke i tehničke škole Ogulin. Treće mjesto zauzela Tara Stolac, također učenica ogulinske Obrtničke i tehničke škole, ali 3. b razred.

Na natječaj je pristiglo ukupno šest radova srednjoškolaca iz Karlovačke županije koji su na raspolaganju imali deset tema koje je mladi Tesla u Carskoj i kraljevskoj velikoj realki u Rakovcu (današnjoj Gimnaziji Karlovac) pisao davne 1872. i 1873. u svom šestom i sedmom razredu. Odabrane teme su i danas aktualne – promišljanje o egzistenciji, o prijateljstvu, međuljudskim odnosima, važnosti tjelovježbe, čitanja i slično.

Ravnateljica Nikola Tesla Experience centra Karlovac Martina Marušić Britvec čestitala je nagrađenima i najavila širenje natječaja i na osnovne škole u Karlovačkoj županiji.

Zadovoljstvo mi je da je Nikola Tesla Experience Center u suradnji s Gimnazijom Karlovac organizirao ovaj natječaj. Povod je 81. obljetnica Tesline smrti, no ovime ujedno ostvarujemo jedan od glavnih ciljeva Centra – a to je da u našem gradu i županiji doprinosimo stvaranju Teslinih nasljednika. Ovaj natječaj je samo početak; želimo ga proširiti i nadograditi te učenicima, ne samo srednjih, već i osnovnih škola u Karlovačkoj županiji, dati priliku da iz različitih aspekata upoznaju Nikolu Teslu. Čestitke nagrađenima, uz želju da ih Tesla i dalje inspirira.

Martina Marušić Brtivec, ravnateljica NTEC-a

Ana Marija Jurišić zahvalila se u ime svih nagrađenih pročitavši ulomak iz svojeg rada koji zaključuje riječima:

Znanje je blago koje svaki pojedinac nosi u sebi. Ono ne mora i ne može biti samo povezano s logikom i matematikom s kojim često povezujem kvocijent inteligencije. Treba učiti na pogreškama, ali isto tako se diviti onima koji su bili ispred svog vremena i ostavili nam u nasljeđe svoje slike, izume i dragocjene predmete.

Ana Marija Jurišić, pobjednica natječaja
Scroll to Top
Skip to content