Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Prijavi se na besplatne radionice “Teslina STEM priča”

Od veljače do listopada 2024. u Nikola Tesla Tesla Experience centru Karlovac bit će održane besplatne radionice robotike, programiranja i 3D modeliranja.

Radionice su aktivnosti projekta “Teslina STEM priča” kojem je nositelj Nikola Tesla Experience Center Karlovac, financiran je sredstvima Europske unije (program Europske snage solidarnosti) u iznosu od 8.028,00 EUR. Trajanje projekta je od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine.

Cilj projekta je omogućiti zainteresiranoj djeci i mladima da se bave robotikom, programiranjem i 3D modeliranjem na najsuvremenijoj opremi putem besplatnih radionica koje će voditi petero mladih ljudi – Mihaela Maglić, Klaudia Sivč, Una i Tena Šnajdar i Marija Škrtić. Naglasak projekta stavljen je na neformalno i iskustveno učenje.

– Ovaj projekt nastao je na inicijativu nas pet studentica – Marije, Tene, Une, Klaudije i mene jer smo prepoznale nedostatak aktivnosti za djecu i mlade u području STEM-a. Spontano smo se okupile na obilježavanju 150. godišnjice Tesline mature u Karlovcu u Nikola Tesla Experience centru i tako je sve krenulo. Marija, Tena i Una bile su oduševljene 3D printerom u Centru i predložile su radionice o 3D tisku za djecu i mlade, a Mihaela i ja, kako radimo u Centru, prepoznale smo tu ideju i odlučile smo se pridružiti timu. Tko će preuzeti koju ulogu u projektu nekako je došla prirodno – Mihaela i ja ćemo biti zadužene za administraciju dok će Marija, Tena i Una biti edukatorice. Svaka od njih tri je zadužena za jedan set radionica – programiranje, robotika i modeliranje. Inicijalni sastanak tima već smo odradile i dogovorile daljnje korake, a jedan od njih je i ova pressica. Nakon toga, već idućeg mjeseca kreću radionice za djecu od 6 do 14 godina. Poanta ovog projekta je neformalno obrazovanje, što djece karlovačkih osnovnih škola, što nas. Nakon što steknemo iskustvo na ovom projektu želja nam je nadograditi ovaj projekt i ponuditi ove radionice djeci iz osnovnih škola cijele Karlovačke županije.

Mihaela Maglić, članica projektnog tima

Sve radionice će biti u maloj dvorani na 2. katu Nikola Tesla Experience centra Karlovac, Rakovac 6. Broj sudionika na radionicama je ograničen te je potrebna prethodna prijava na e-mail ntecprijave@gmail.com.

Radionice:

  • Svijet 3D printera – traje 4 dana po 2 sata. Cilj je upoznati djecu (10-14 godina starosti) s radom na 3D printeru (od ideje do realizacije)
  • Svijet 3D olovke – traje 4 dana po 2 sata. Cilj je upoznati djecu (6-10 godina starosti) s radom na 3D olovci (od ideje do realizacije)
  • Pčelice i bube – održat će se jednom mjesečno. Namijenjena djeci od 6 do 10 godina starosti te je prvi korak ulaska u svijet elektrotehnike i lemljenja. Djeca kroz radionicu, uz podršku mentora, uče lemiti s ciljem da roboti zasvijetle.
  • Elektro svijet vol. 1 – održat će se jednom mjesečno. Namijenjena je djeci od 10 do 14 godina starosti te je korak više u razumijevanju procesa lemljenja i elektrotehnike. Djeca kroz radionicu, uz podršku mentora, uče lemiti. Zalemljenu pločicu polaznici će moći ponijeti kući.

Evo i detaljnog rasporeda radionica za veljaču i ožujak:

Po završetku radionica u planu je održavanje izložbe radova polaznika radionica 3D printera i 3D olovke u prostorima Nikola Tesla Experience centra te izrada digitalne brošure s uputama za provedbu radionica.

Scroll to Top
Skip to content